24.3.10

Montoliu (II): la Manufacture

La Manufacture Royale de Montoliu és un edifici del segle XVIII –una baluerna neoclàssica que diria Josep Pla- que es va construir seguint la política d’industrialització del país iniciada el segle anterior pel ministre Jean-Baptiste Colbert.
Colbert, recordat encara com un dels artífexs del desenvolupament i creixement de França, va crear un important teixit industrial a tot el país capaç de produir una sèrie de béns que fins al moment s’havien d’importar.
A Montoliu, com en molts altres llocs, la fàbrica es va ubicar al costat d’un riu –en aquest cas, la Dure- per aprofitar la força de l’aigua, tal com s’ha fet històricament en aquesta terra.

Actualment, la Manufacture Royale té diferents usos. Des d’un allotjament turístic que es beneficia de l’encant de l’edifici fins a una enorme llibreria de vell, passant per l’obrador d’un artesà vidrier o un taller pedagògic de creació de llibres. Des de les parts enrunades fins a les més ben conservades, és un plaer passejar-se per aquest indret recuperat.

Algunes fotos exteriors de l’Àlex Pinós: