Una altra característica dels seguidors dels dogmes acostuma a ser la necessitat de fer proselitisme, és a dir, la incapacitat de quedar-se'ls per a un mateix.
Desafortunadament, la nostra vida és curta i només transcorre en uns temps, per la qual cosa difícilment podem conèixer la realitat d'altres èpoques en qüestions com aquesta. A això cal sumar-hi el que que necessitem una certa maduresa per adonar-nos d'aquestes realitats i veure-les amb perspectiva. Per això, difícilment podria comparar els nostres temps amb èpoques pretèrites, però diria que el nostre món tendeix a ser vist des de visions dogmàtiques i ens trobem, cada dia més, davant la confrontació de dogmes, polítics, socials o d'altra índole. I les xarxes socials, again, ajuden molt a la transmissió del dogma, al proselitisme, a l'autoconvenciment de que la raó és nostra.
Sovint penso que viure en el dogma deu ser més còmode que viure en el dubte, que és l'altre plat de la balança. El dubte no és l'absència de creences o valors, però sí que fa qüestionar la validesa d'allò en què creiem. Dalí deia, en una de les seves boutades, que odiava la llibertat perquè t'obligava a escollir. Certament, deixar-se portar és més còmode. I segurament també deu ser més còmode deixar-se endur pel dogma, i més quan des del twitter ens donen contínuament consignes sobre cap on hem de deformar la realitat com si fos plastilina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada