El meu documentalista de capçalera m’envia l’enllaç d’aquest bloc. És interessant per a tots els bojos dels llibres i d’un dels seus entorns naturals, les llibreries. Seguint la teoria del cistell de cireres (allò que n’agafes una i te’n emportes d’altres enganxades per la cua), en aquest bloc trobo l’enllaç a aquesta notícia de The Guardian sobre les deu llibreries més boniques del món.
I entre una cosa i una altra arribo a aquest altre bloc (me l'he de mirar amb calma però em sembla una extraordinària font d'informació per als amants dels llibres vells) on un comentarista remet a una nova llista de The Guardian, en aquest cas sobre les millors llibreries de vell del món.
Això m’empeny a crear també el meu propi top ten (de tot tipus de llibreries), això sí sense posar-hi ordre. Els aspectes a valorar són múltiples, diversos i subjectius.
Aquí va la llista:
Costa Llibreter (Carrer Sant Sadurní, Vic): perquè és una de les millors llibreries de vell que conec, pel tracte, per l’amistat i perquè m’hi sento com a casa (hi he arribat a canviar els bolquers i a donar el biberó als meus fills).
Llibreria Central (Carrer Mallorca, Barcelona): perquè en termes objectius és la millor llibreria de Barcelona. M’hi passaria hores.
Shakespeare and Company (Carrer de l’Odéon, París): per mítica i referent literari d’una època. No l’he coneguda mai però, com deia aquell, he llegit molt sobre el tema i és com si l’hagués viscuda. Podria acceptar-se el sucedani que hi ha actualment a la vora de Notre-Dame, encara que no és el mateix.
Bouquinistes del Sena (París): per romanticisme naïf, pel plaer de passejar-s’hi, perquè sempre ens quedarà París.
Manufacture Royale (Montolieu, França): per l’entorn. No sé si encara existeix però és un luxe remenar llibres en una antiga fàbrica del segle XVIII als afores d’un poble idíl·lic del Llenguadoc dedicat als llibres.
La Gralla (Granollers): per ser l’exemple d’una excel·lent llibreria en una ciutat mitjana.
Addyman Books (Hay-on-Wye, Gal·les): per ser una de les millors llibreries –tot i que costa triar-ne una- en aquest paradís que és Hay-on-Wye. Ganes de tornar-hi.
George Bayntun (Bath): pel seu sòtan ple de joies a bon preu i per les seves vitrines plenes d’altres joies a no tan bon preu. Una autèntica meravella.
Joan Capdevila (Vic i Aiguafreda): perquè és un plaer mirar i remenar llibres a la seva parada del mercat de Vic i perquè és un luxe tenir un llibreter de vell a Aiguafreda.
Marks & Co. (Londres): la llibreria literària per execel·lència, que esdevé protagonista del llibre 84, Charing Cross Road de l’escriptora nordamericana Helen Hanff. Desapareguda fa dècades, és un autèntic mite.
I de regal, aquest calaix de sastre: perquè estic segur que me’n deixo alguna, perquè n’hi ha moltes que no en recordo el nom (prop de la plaça de Saint-Sulpice de París, al Barrio Alto de Lisboa, a Stratford-upon-Avon, al barri de Bloomsbury de Londres, a mil i una viles de França), perquè n’hi ha d’altres que podrien ser aquí perfectament (Laie, Documenta, Central del Raval, Áncora y Delfín...), per les desaparegudes (Francesa, Cinc d’Oros...), per les volgudament oblidades (bones llibreries de vell amb llibreters tibats), per les fires i mercadillus (Toulouse, Cahors, Mercat de les puces de París, Fira del Passeig de Gràcia, Mercat de Sant Antoni...), per les que encara no conec (Lello de Porto, els paradisos de Buenos Aires i Montevideo, els tresors amagats de la Gran Bretanya, el Marché Georges Brassens de París), pel Rastro i la Cuesta de Moyano (que si ho diu en Trapiello deuen valer la pena, encara que jo no hi he trobat mai res), per altres pobles de llibres que penso visitar algun dia (Redu o Ureña), per algunes magnífiques llibreries virtuals, etcètera.
Animo als comentaristes habituals (i també als no habituals) a que facin les seves aportacions.
5 comentaris:
La Tralla de Vic tenen tots els gèneres literaris i si alguna cosa et fa falta t´ho demanen. Ara a més organitzen clubs de lectura. Per quedar-s´hi a viure.
La muntanya de llibres de Vic especialitzada en viatges, esports.
Una meravella d´espai i de tracte.
La llibreria Serret a la Matarranya.
Un exemple del suport a la llengua i literatura catalana,en un territori on predomina el castellà. Tenen un blog molt actiu.
Imma
Jo a Barcelona també em quedo amb La Central. La del Raval també està bé, però crec que parlem sobretot de la del carrer Mallorca. Molt a prop de Mallorca 244, per cert.
ps: Una altra llibreria que també quedava força a prop de Mallorca 244 era la desapareguda Llibreria Francesa. Es la primera llibreria a la que recordo haver entrat, el meu pare ens hi portava sovint de petits.
Hi ha la llibreria NEGRA I CRIMINAL de c.de la Sal del barri de la Barceloneta de BCN que vull destacar per la seva especialització, organitza moltes activitats com la Setmana Negra de BCN.
Imma
Pels que som aficionats a la literatura negra i policiaca, la llibreria de referència es "Negra y Criminal". Aquesta petita llibreria que està a Barcelona, al carrer de la Sal al barri de la Barceloneta, és un santuari pels amants d'aquest gènere. El seu llibreter, Paco Camarasa, és un erudit en aquest tipus de literatura i la llibreria organitza diferents activitats al voltant de la novel·la negra. Us recomano que, si no teniu perjudicis i penseu que la literatura pot ser bona o dolenta independenment del seu gènere, un dia us hi passeu.
(www.negraycriminal.com) Pau V
No em sorprèn la coincidència entre l'Imma i el Pau recomanant "Negra y criminal".
No la conec, però segur que ha d'estar bé i tinc ganes d'anar-hi. De fet, el Pau me la recomana sempre i tenim pendent fer-hi una visita. A veure si la podem materialitzar.
Gràcies a tots pels comentaris.
Publica un comentari a l'entrada