10.4.08

Sobre el Roine i la geografia francesa


La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, ha acusat de temerari el govern de l’Estat Espanyol pel seu compromís d’estudiar el transvasament d’aigua del Roine, tal com es demana des de fa molts anys des de CiU i diferents sectors de Catalunya. La diputada en qüestió ha aventurat que el Govern espanyol ha fet aquesta proposta sense plantejar-la als dirigents de la regió francesa Roine-Alps.
Doncs bé, sembla que l’exconsellera de Benestar Social (o Acció Social i Ciutadania o com es digués a la seva època) ha errat el tret.
En primer lloc, perquè l’administració de l’Estat té un cert bagatge en diplomàcia i relacions internacionals i va transmetre al Govern francès la proposta abans que Zapatero l’anunciés en el seu discurs d’investidura. Qüestió de formes.
En segon lloc, perquè coneixent el model jacobí de l’Estat francès, en una qüestió d’aquest tipus, difícilment els governs regionals tenen gaire marge de decisió i el més lògic es adreçar-se al govern de París. I més, si es fa d’estat a estat.
I, last but not least, perquè el transvasament que es planteja es faria, sembla ser, des de prop de Nimes, que no pertany a la regió de Roine-Alps sinó a la del Llenguadoc-Rosselló. En la seva desembocadura al Mediterrani, el Roine, dividit en diversos braços i formant el delta conegut com la Camarga, separa dues regions: Llenguadoc-Rosselló i Provença-Alps-Costa Blava. Nimes pertany a la primera i Arles o Avinyó (a l’altre marge del riu) a la segona. El transvasament es faria des d'aquesta zona i no des de la regió de Roine-Alps (un dels famosos quatre motors d’Europa i que potser no s’ha calat com ha fet algun altre), que està més al nord i té la capital a Lió. És important informar-se, senyora diputada. A no ser que el Govern tripartit, en la mateixa línia que en el cas del Segre, aposti per fer sempre els transvasaments des dels cursos alts dels rius; una proposta, com és ben sabut, altament ecològica i sostenible.