6.11.07

Extraordinari Marías

Extraordinari el tercer i últim volum de la novel·la Tu rostro mañana de Javier Marías. El cert és que vaig començar aquest tercer volum quasi per fidelitat a l’autor ja que les dues primeres parts (especialment la segona Baile y sueño) m’havien semblat força irregulars, però ara he retrobat el millor Marías.
A Veneno y sombra y adiós, que així es titula l’última part, l’autor ens porta a reflexionar sobre la violència, sobre la necessitat de parlar i explicar certes històries o callar i deixar que s’oblidin per sempre, sobre la legitimitat de fer mal per evitar altres mals encara pitjors. És una lectura que atrapa, amb l’estil tan propi que caractertiza Marías ple de digressions que ens allunyen del fil conductor de la novel·la però ens aconsten al fons dels personatges i a la realitat de les angoixes i dubtes que configuren la nostra vida.
En aquest volum l’argument té més força que en els anteriors i, com a mostra, trobem al protagonista Jacobo Deza allunyant-se del pausat professor universitari que fou a Todas las almas i arribant a exercir la violència física.
Podeu trobar més crítiques d’aquest llibre i informació sobre l’autor a la cuidada pàgina web no oficial www.javiermarias.es