31.1.19

Campions i herois

L'altre dia, durant la sobretaula d'un sopar, va sonar la cançó Under pressure i vam coincidir en què ens agradava. Jo vaig manifestar que el meu gust per aquesta cançó venia, evidentment, per la banda de David Bowie, cosa que em va deixar una vegada més en minoria: el gust majoritari s'inclinava del costat de Freddy Mercury. Tenia molts arguments per defensar la meva posició, però com que la nit ja era entrada, ho vaig voler concloure amb el pes simbòlic d'un sol vers, d'una sola cançó:
- We can be heroes, just for one day, vaig dir, mentre apurava una copa de vi, com una conclusió inapel·lable.
Però L., amb enginy, va contraatacar ràpidament:
- We are the champions, my friend.
Era una expressió que no sé si amagava alguna indirecta futbolística, però que, en qualsevol cas, em portava a la derrota dialèctica.
He reflexionat sobre el valor simbòlic d'aquests dos versos, que potser també podrien definir els dos personatges que interpretaven cadascuna de les cançons i, al mateix temps, dues actituds davant la vida, dues maneres d'entendre les aspiracions.
Els llorers i les trompetes de la victòria, dels campions, em resulten estridents i estranys. En canvi, aprecio la glòria efímera i intangible dels herois. Uns es vesteixen d'or davant la història, els altres viuen un instant de glòria que els treu momentàniament de la boira. Just for one day, diu la cançó, però podria ser només per un minut, per un segon. Herois volàtils perquè nothing will keep us together, we can beat them forever and ever.

3 comentaris:

Alex ha dit...

És claríssim que gairebé tot el mèrit d’aquesta genialitat que és Under pressure és de Bowie. Ell va portar la iniciativa en tota la composició musical i també en l’escriptura de la lletra, que és molt bona. De llarg, el millor tema de Queen, si és que es pot considerar seu.

Àlex Figueras ha dit...

Gràcies, Àlex, desconeixia la història d'aquesta cançó. En qualsevol cas, ara s'entén tot.

Alex ha dit...

Per si t'interessa, en aquest article Brian May explica amb més detall com es va fer la cançó, és força interessant: https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/brian-tells-how-david-bowie-7161073