17.2.21

Notes

Verá, han sido los periodistas los que me han adjudicado la fama de borracho; lo curioso es que ninguno de ellos se haya dado cuenta de que si yo bebía mucho en su presencia era solamente para poder aguantarles.

Michel Houellebecq, El mapa y el territorio

***

Mor Joan Margarit. En tinc algun llibre, però confesso que l'he llegit poc. Poeta i catedràtic d'arquitectura: normalment  l'aplicació de ments estructurades en la tècnica o ordenades en la ciència jurídica a la creació literària acostuma a donar bons resultats.

***

Anit, mentre cremaven els carrers, alguns diaris encetaven la informació amb un partit de futbol. Una escletxa per a l'ordre ancestral, tanmateix.

***

Passejar per la ciutat: entrar en alguna llibreria, veure una exposició i, no obstant això, viure-ho amb una certa desgana. No poder acabar d'apreciar els bons moments: això deu ser una conseqüència de l'epidèmia.

***

L'afany de normalitat, a través de l'oblit, segueix sent, però, tossut. Fins que no porto una bona estona caminant pel carrer no m'adono que no duc posada la marcareta.

***

Partint de la base que la novel·la negra no és un gènere que m'agradi gaire, quan en llegeixo alguna, sempre hi acabo trobant uns patrons que es repeteixen fins al tòpic. La necessitat d'explicar els fets del criminal a partir d'alguna experiència infantil, per exemple. Potser no tinc sort en l'elecció dels autors.

***

Un tuitaire expert, del món de la política, em deia que mai es pot tuitejar després d'haver pres un parell de copes. Jo m'aplico el consell a no escriure quan estic emprenyat.

***

Aquest hivern, amb l'instagram, he vist reiterades nevades a París, Londres, Madrid -en aquest últim cas fins la sacietat. Ara també fins i tot a Atenes. Aquí, ni una volva. El nostre pedigrí hivernal, trinxat.

14.2.21

Diumenge

Diumenge electoral, gris i plujós. Potser aquests adjectius podrien formar part d'un mateix grup semàntic. M'escriu X. per fer-me una puntualització sobre l'entrada d'ahir del blog, que li agraeixo. I li agraeixo encara més que em digui que li ha agradat el text, tot i trobar-lo pessimista. Tanmateix, jo el considero estrictament realista. Quan em llevo, em trobo també altres missatges al mòbil, aquests del tot molestos. Els ignoro. No puc evitar determinades molèsties però sí que puc fer evident aquest caràcter molest i inconvenient amb la meva indiferència.
Avui m'he llevat d'hora, perquè fa dies que hem quedat amb l'amic M. per anar a esmorzar. El dia plujós porta indefectiblement a la malenconia, però la trobada és agradable. M'assec al costat de la llar de foc, on cremen uns troncs d'alzina. El temps llisca. Pels finestrals veig els teulats de l'antic molí d'Avencó, per on regalima l'aigua de la pluja. De fons, i a tocar, els alzinars foscos dels darrers contraforts del Montseny. Sobre els arbres del pati, una pàtina de molsa, que la pluja fa brillar amb un verd intens. Noto l'escalfor de la llar, mentre a fora regna una fredor intensa i evident. De reüll, veig com el televisor projecta eternament una imatge de la Diagonal de Barcelona, gairebé buida, presa des d'un edifici alt. Constato que a Barcelona també hi plou. De fons, unes veus comencen a parlar de la jornada electoral que tot just comença. A la taula del darrera sento una conversa sobre la mateixa qüestió: obvietats sobre el tema del dia. Més tard, la mateixa pantalla emetrà una inacabable publicitat sobre una mena de faixes per moldejar els cossos femenins. La televisió és també una pluja fina, com la que cau avui, incansable i infinita en la seva monotonia. En acabar, acompanyo l'M. a casa i me'n vaig jo a la meva. La pluja segueix caient, mentre escric això, amb constància i moderació burgesa, com un record dels resultats d'antany de les eleccions d'avui.


13.2.21

Apunt

Penso, en fa un any, en com era el febrer del 20. I seria fàcil dir com de bons eren aquells temps, però crec que no era així. No sabria explicar-ho, però alguna cosa s'albirava ja llavors. Potser eren ja les notícies d'Orient o potser era la foscor hivernal. O simplement un estat d'ànim personal. Recordo que vaig anar a Madrid i la ciutat em va resultar llavors poc confortable. Llegia no recordo on que els catalans ens pensem que viure a Madrid és passar les tardes al museu del Prado i a la cuesta de Moyano. I és així, almenys per a mi, anar a Madrid és la il·lusió del Thyssen i del Prado, de les parades de llibres de la cuesta de Moyano, dels restaurants dels llibres de Peyró i del Rastro de Trapiello. Però aquells dies, no va ser així: després dels dies de feina intensa, vaig guardar-me una tarda lliure per a mi, però no vaig saber aprofitar-la: se'm va fer trista i pesant. El cel gris de Madrid era un mal presagi. Després, ja retornat, van anar passant els dies de temença creixent. La Xina, Itàlia... i nosaltres com si fóssim a la sala d'espera d'un dentista. Quan vas al dentista, el lloc pitjor és la sala d'espera. És millor la realitat dura de la cadira que la temença de la sala d'espera. És millor viure la pandèmia que esperar-la. Llegeixo a Els anells de Saturn, de Sebald, que per a les borgianes escoles filosòfiques de Tlön el temps no existeix i el futur és només l'esperança o la por que es viu en el present. El futur a la sala d'espera del dentista és, efectivament, la por, com ho era el febrer del 20 mentre sentíem les notícies de la Llombardia. El futur, ara, és l'esperança. Una esperança una mica esquiva, però esperança a la fi. L'estada a la cadira del dentista sempre s'acaba, i no canviaria el moment.
Després va venir la realitat del març, i vist amb la distància, el record no és dolent del tot. Existia la por, sí, una por negre i dura, que en aquell cas vivia en el present més que en el futur, però també una certa ingenuïtat col·lectiva. Se n'ha parlat prou. Segurament aquells dies van treure el millor de l'ésser humà que som cadascun de nosaltres. Paradoxalment, el temps i el cansament ens ha fet recórrer el camí que hi ha fins l'altre extrem de nosaltres mateixos i ha acabat fent sortit el pitjor. La situació ens ha caricaturitzat i ha caricaturitzat de forma especial cadascun dels nostres mons: la vida pública, la política, els interessos gremials, l'individualisme, la dificultat en la convivència... Veiem ara dibuixats en gros, burdament, els grans defectes de la nostra societat i de la nostra pròpia existència.
A Els anells de Saturn, Sebald recorre caminant els estranys i inhòspits paratges de l'est d'Anglaterra: platges batudes pels vents, bruguerars solitaris i laberíntics, ciutats costaneres d'estiueigs remots... No és un món en absolut acollidor i Sebald se n'escapa amb digressions contínues, però la imatge de l'escriptor caminant per aquells indrets, sol, sense objectiu aparent, em rersulta ara mateix una vivíssima imatge de la llibertat. Caminar sense rumb, sense fronteres ni salconduits, de dia i de nit. Vagarejar, pensar i escriure, sense llegir diaris ni sentir notícies. Sense aquest martelleig incessant i inclement de dades; sense tuits ni campanyes; sense aquesta voluntat permanent de convèncer-te i fer-te arrenglerar, gairebé formar militarment, en un bàndol.
A Vic, un migdia, mentre camino per la ciutat deserta amb totes les botigues tancades, em quedo mirant una casa del passeig. És una casa bonica, de tres o quatre pisos, amb esgrafiats que decoren tota la façana. Hi toca el sol suau de les primeres hores d'una tarda d'hivern, que en fa ressaltar el color ocre, en contrast amb els dibuixos blancs. Me la quedo mirant una estona i m'adono que, a prop de la cornisa, s'hi reflecteix una bandera onejant. Només es veu l'ombra negra -o més aviat grisa- de la bandera sobre la façana de bronze. Em giro per intentar trobar aquella bandera que es projecta, però no aconsegueixo trobar-la. No és enlloc, és una bandera fantasmal, s'amaga, no sé quins colors té. Només en veig l'ombra grisa movent-se sobre aquella bella façana. Una ombra grisa que iguala totes les banderes.
També iguala la mort, tan present aquests dies. Sento relativament propera la mort, darrerament, en persones conegudes que se'n van, curiosament cap d'elles a causa del coronavirus. Gent que veia pels carrers del poble i tan sols saludava, i que ara no veuré més. Costa pensar en l'absoluta desaparició d'aquest món i costa creure en el reencontre. La sabiduria popular, dura, punyent i escatològica, diu que quan algú mor, merda per als vius. I aquests dies ho crec fermament. També m'adono que allò que en diem creure, i que tantes expressions por tenir, és un confort en èpoques difícils com la que vivim.

3.2.21

Notes

Una altre hàbit que he adquirit últimament per acompanyar les feines domèstiques és posar-me música amb el mòbil. M'agrada aquesta tria capriciosa que permeten les noves aplicacions, sense cap coherència i amb llibertat absoluta. Una llibertat que et porta a voltes a la indecisió i al full en blanc, com una metàfora de la llibertat real: poder fer-ho tot i quedar-te sense saber què fer, què escollir. Per això, aplico també un cert costum a aquesta nova activitat i, no sé ben bé per què, acostumo a començar amb Primary dels Cure i, amb eclecticisme radical, a acabar amb això, que em deixa una certa amargor dolça per acabar de passar el dia:

Y al final las obras quedan las gentes se van
otros que vienen las continuarán
la vida sigue igual.

***

Julio Iglesias em porta sempre el record de trajectes i trajectes en cotxe amb els meus pares. Amb Seat 1430, amb Renault 18 o amb Volkswagen Santana, en funció de l'edat. Poblet, Puigcerdà, l'Estartit, Morella, el Monasterio de Piedra... Calçotades a Valls. Glenn Miller i Julio Iglesias. Carrousel deportivo: hay gol en el Villamarín. Un temps que ha mort per sempre.

***

No puc, en canvi, escriure amb música. De cap manera. Em distreu i les construccions més bàsiques no surten.

***

Ahir vaig anar a Barcelona. Tenia una estona lliure i vaig voltar per la rambla Catalunya. Hauria pogut anar a veure alguna exposició que m'interessa, però no ho vaig fer. Aquesta situació estranya que vivim porta adherida una mena de desagana, com una incapacitat per a l'exercici, més o menys, normal de la vida i de l'oci. Afortundament, almenys en mi, és una afecció temporal, però sí que hi ha dies en què tots aquests condicionants, aquests temors, aquestes anormalitats m'impedeixen el gaudi natural de certes activitats, fins al punt de preferir deixar-ho córrer.

***

Un llibreter de vell m'explica la procedència d'un llibre que li compro: la biblioteca d'un conegut home de lletres, traspassat fa pocs anys. No puc evitar que em provoqui una certa tristesa. Las obras quedan las gentes se van, otros que vienen las continuarán.

***

Penúltim dia de gener: en obrir la porta de la cuina, al matí, la fresca que entra ja no és hivernal. És una fresca primaveral, de viatge a França per Setmana Santa, potser una mena de miratge que dura un segon, però m'omple de felicitat.

***

Demà farà deu anys que va morir el meu pare. El pas del temps no fa disminuir l'enyor i, en canvi, fa créixer el valor de la seva figura.

***

Vaig a la llibreria amb la intenció d'endur-me un parell de lectures fàcils i de digestió ràpida. Surto amb Proust i Sebald.

***

Nada, de Carmen Laforet. Amb l'excepció d'alguns episodis concrets, i si no fos un tòpic, en destacaria la modernitat.

***

Un grup de persones en la terrassa d'un hotel. A l'instant s'endevina qui és el jefe. No porta mascareta, pren whisky a més del cafè. L'organigrama d'un lloc de feina esdevé avui l'autèntica piràmide social.