30.10.09

No m'agrada

Deixant de banda qualsevol altra consideració –que n’hi hauria moltes a fer- no m’agraden les imatges de certs detinguts emmanillats. Perquè és evident que ni són violents ni tenen cap opció ni idea d’escapar-se. Perquè estan pendents de declaració i judici. Perquè marquen de per vida. Perquè contribueixen al circ mediàtic.
Tampoc m’agraden les protestes veïnals davant de certs ajuntaments. Perquè em recorden els linxaments públics d’antany. Perquè potser molts dels que ara criden ahir els votaven. Perquè fan tuf de ressentiment i enveja.
I tampoc m’agrada l’escarni públic, portat al límit, a què es sotmet alguna persona, encara que sigui un delinqüent confés. Perquè amb el seu comportament ja s’ha omplert de vergonya. Perquè el càstig l’ha de posar la justícia. Perquè cal pensar en les famílies. I perquè, on eren tots aquests valents quan aquest senyor ostentava tot el seu poder?

4 comentaris:

Àlex ha dit...

Es interessant això de les manilles. Ningú creu que el Sr. Alavedra sigui un Hannibal Lecter en potència, jo crec que les hi posen simplement pel seu significat simbòlic. El mateix passa amb la furgoneta blindada. Visualment són imatges poderoses, que ens intenten dir que la justícia funciona, i que tothom hi està sotmès.

Sobre tot això del Millet (estic d'acord que hi ha algunes coses mal fetes, com vilipendiar a la família sencera o criminalitzar tothom que tingui relació amb el Palau) i els Pretoria, els últims dies m'han donat a llegir un parell d'articles bastant indignants del Sostres, no sé si els has llegit.

Àlex Figueras ha dit...

No he llegit els articles que dius.
Pel que fa al tema de les manilles, em segueix semblant molt bèstia en un sistema extremadament garantista com el nostre. De fet, crec que ja s'han adonat que l'han vessada.

Àlex ha dit...

Els les posen, volia dir, cony de pronoms febles-nos-hi-en.

El que trobo contradictori és que tothom (incloent polítics i diaris en portada) s'indigni perquè veiem el Sr. Milet arribar i sortir del jutjat pel seu propi peu, i en canvi quan en una altra instrucció s'ordena detenció i presó provisional, tothom indignat per les manilles.

Efectivament el nostre sistema és garantista, però les manillles als detinguts es posen sempre, no només en casos de delictes violents. Per què només ens qüestionem el seu ús amb casos de delinqüència de coll blanc?

Miki ha dit...

Mira a mi que sortin amb manilles. No hem provoca ni mes repulsa ni menys.

Però es que ara els partits polítics van dient que es humillar-los i durant anys delinquents menors i altres coses han sortit i sobretot alguns d'aquests partits no tan sols no han fet res per impedir, sino que han alentat a que es prejutges a aquella gent.

Ara que els donguin, si abans no passava res, ara tampoc.