14.2.08

Prediccions que fan por

Avui a La Contra de La Vanguardia el biòleg Fernando Jiménez López fa una sèrie de prediccions catastrofistes sobre el futur de la humanitat i de la vida terrestre en general. Citant un altre científic, Richard Leakey, pronostica que en un segle totes les espècies podrien haver-se extingit. Entre d’altres coses, afirma textualment que d’aquí a un segle:

España será un erial con 7ºC más de temperatura media que hoy, con un nivel del mar que será seis metros más alto que hoy, que engullirá deltas, salinizará tierras bajas,...

Acostumo a donar poca credibilitat a aquest tipus de pronòstics, però sempre hi ha aquell dubte que ocasiona un malestar inevitable, pensant en els nostres descendents, i un cert sentiment de culpa per formar part de l’espècie humana i del món desenvolupat, causants, com sempre, de tots els mals.
Com s’acostuma a dir, d’aquí cent anys tots calvos (alguns fins i tot abans) i poc hi haurà a fer, però segurament d’aquí a vint-i-cinc o trenta anys ja tindrem clar si les coses avancen cap al destí fatal d’aquestes prediccions. Si llavors veiem que els continuats pronòstics catastrofistes no es compleixen, algú demanarà responsabilitats a aquests visionaris? Ho dic seriosament, se’ls podria imputar alguna responsabilitat pels danys causats? Jo m’hi apuntaria.

3 comentaris:

Àlex ha dit...

Crec que els en podries demanar si poguessis acreditar que t'han causat algun dany o perjudici (els danys morals també s'hi valen, però no em sembla que sigui el cas...).
Una altra mena de responsabilitat se li podria exigir si per raó de la seva professió (periodista, o responsable d'una publicació de difusió científica, per exemple) tingués el deure d'informar diligentment i veraçment (el deure que com per exemple tenia el diari El Mundo en cobrir l'episodi de l'11-M).

Àlex Figueras ha dit...

Malauradament, en el món del periodisme hi ha molta informació esbiaixada o simplement falsa (la SER anunciant la victòria de Kerry o la presència de terroristes suïcides en l'atemptat de l'11-M) però això ja forma part de la "normalitat".
El problema és quan es tracta d'informació "científica" donada per "científics".

Àlex ha dit...

Sí sí, a mi també em sembla greu que un científic difongui hipòtesis tan catastrofistes així a la lleugera... però diria que només es podrien exigir responsabilitats si es pogués acreditar una negligència professional que hagués provocat danys efectius i reals.