8.2.08

Ous (d'or), els seus

L’altre dia vaig llegir al diari que els representants del sector turístic de Barcelona es queixaven per la manca d’il·luminació i per la creixent inseguretat de la ciutat. Segurament tenen tota la raó, especialment pel que fa al segon punt, però el curiós és que tota la seva argumentació es basava en els problemes que aquestes mancances generaven en els turistes.
Evidentment, el turisme és un factor de riquesa econòmica que cal preservar però penso que si Barcelona ha de ser una ciutat millor i més segura, ho ha de ser, fonamentalment, pels i per als barcelonins.
Sense ser tan crític amb el turisme de masses que s’està imposant al cap i casal com ho és, per exemple, Quim Monzó, crec que el model de ciutat de Barcelona és massa dependent del turisme. Jo no sé si la ciutat pot aguantar el volum de turistes que té actualment. La Rambla ha deixat de ser un espai de passeig agradable per convertir-se en un autèntic ghetto turístic, amb unes botigues espantoses i uns restaurants de nivell més que dubtós. I el Passeig de Gràcia, encara que a un altre nivell, comença a seguir el mateix camí.
En el marc de les queixes esmentades, un conspicu hoteler advertia que, si la ciutat no millorava, entre tots podríem acabar matant la gallina dels ous d’or. Doncs miri, cal deixar clar que aquests ous d’or només van a parar a algunes cistelles i que hi ha molta gent que ni els veu. Contràriament, cada vegada se senten més veus dient que d’aquesta gallina comencen a veure’n només les cagarades.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Sento monopolitzar els comentaris del blog.
Sense entrar en el tema dels turistes, jo m'oposo a l'opinió majoritària que la ciutat està mal il·luminada, i reivindico les ciutats silencioses i d'il·luminació nocturna austera. Al respecte, vaig trobar molt encertat un article d'en Trapiello de fa unes setmanes al Magazine de La Vanguardia. El vas llegir?

Àlex Figueras ha dit...

Quan vaig llegir la queixa dels hotelers, el cert és que em va sorprendre que es parlés de la il·lumincació. Mai m'havia plantejat que Barcelona fos una ciutat mal il·luminada i no tinc massa elements de judici. El que sí que és cert és que cal millorar la seguretat.
Habitualment s'associa il·luminació amb seguretat quan no tindria perquè ser així. Coincideixo amb tu que passejar per carrers deserts, amb poca llum i sentint el repicar dels teus passos (em ve al cap la pel·lícula "El tercer home")és un gran plaer. Sempre i quan no t'apunyalin en un cantonada (i això és el que cal garantir).
No recordo l'article d'en Trapiello. Se'm devia passar.

Anònim ha dit...

Jo crec que el problema de la meva estimada ciutat, amb tots els respectes per als vostres comentaris, què comparteixo, és que Barcelona no sap ben bé que vol ser. Ara és una ciutat sense personalitat i jo diria que s'està tornant "provinciana". L' oferta cultural és variada però de poca qualitat i no és referent en cap de les seves branques, l'oferta lúdica es mediocre... Barcelona s'hauria de definir, especialitzar-se i així aconseguir un turisme de qualitat i fer una aposta estratègica. De totes maneres no crec que emb el bipartit o tripartit que ara governa la ciutat això s'consegueixi. I com és la meva ciutat i me l'estimo em sap greu. Pau V

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb Pau V (salutacions cordials). Barcelona es degrada i està manada pels mateixos des de fa 30 anys. Menys Forums i Ferias!!!!

MarcX