30.5.07

Petit diccionari del món planià IV


OBRA COMPLETA: l´Obra Completa definitiva de Pla editada per Edicions Destino a partir de 1966 és impressionant: 47 volums, més de 30.000 pàgines. Aquesta obra és pròpia d´un grafòman, una persona amb la mania de l´escriptura i no inclou tot el que va escriure, alguns articles periodístics i llibres n´han quedat fora. Cal dir que no tots els volums estan al mateix nivell i potser s´hauria d´haver triat més a l´hora d´editar-los. Pla és un memorialista, un home que ha volgut escriure la memòria d´un país i d´una època. Ha deixat un autèntic monument literari que permet conèixer el què ha estat i és Catalunya.

PAGÈS: el que més agradava a Pla era fer el pagès. Apareixia mal vestit, amb la boina i deia: "Escolti, jo no sé res, no he fet res d´important, sóc insignificant. Hauria d´haver fet de pagès com els meus avantpassats". Sota aquesta disfressa s´amagava el gran escriptor cultíssim i, això sí, d´origen pagès. El llibre "Els pagesos" (1952) demostra el seu coneixement d´aquest grup social.

PALAFRUGELL: Pla titula un llibre dedicat a Palafrugell com "El meu poble". Ja està tot dit. Pla va néixer a Palafrugell el 1897, va cursar-hi els estudis primaris i va viure-hi gairebé tota la vida excepte els anys del batxilllerat a Girona, els de la universitat a Barcelona i durant les corresponsalies a l´estranger. Va heretar la concepció irònica del món de les tertúlies palafrugellenques i va adquirir el sentiment de llibertat i la il.lustració que es repirava al poble com a llegat de la prosperitat de l´època del suro.

PERIODISME: Josep Pla va ser tota la seva vida un periodista i va voler, durant tota la seva vida, deixar de ser-ho. Però no va poder per raons econòmiques. Això no vol dir que treballés amb desgana, el seu material periodístic és de gran qualitat i una bona part s´ha recollit a l´Obra Completa. Com ell deia, una bona gasetilla serveix per fer un bon llibre. L´ofici de periodista li va permetre, a més, viatjar per tot el món. Va col.laborar en nombrosos diaris ("La Publicitat", "La Veu de Catalunya", "El Correo Catalán",...) i revistes ("Revista de Catalunya", "D´ací i d´allà", "Destino",...).

PROSA: la pe és la lletra planiana per excel.lència, pe de Pla, de periodista, de pagès, de paisatge, de Palafrugell i, també, de prosa. Ja hem dit que no es pot definir fàcilment el gènere de Pla, per això hem de parlar d´ell com a prosista, el millor prosista català del segle XX. Ell va voler que, per sobre de tot, la seva prosa fos intel.ligible i llegidora per tothom. Ho va aconseguir, però a més a més és una prosa clara, precisa, intel.ligent, viva i amena.

QUADERN GRIS, EL: si hem de destacar una obra planiana escollirem "El quadern gris" (1966). Es tracta d´un dietari de joventut que va de març del 1918 a novembre de 1919 però, com s´ha vist fou reescrit majoritàriament a la vellesa. És un diari que inclou relats, diàlegs, descripcions, retrats, en fi tot el que escriu Pla. És l´obra més ambiciosa i important de l´autor, potser per això és el primer volum de l´Obra Completa. En aquest fals dietari de joventut hi trobem tota la ironia i la sensibilitat de Pla.

2 comentaris:

Àlex ha dit...

M'agrada aquest teu "petit diccionari", ja n'espero la propera entrega. També ha estat corregit i reescrit, com "El quadern gris", o bé el llegim en la seva versió original?

Àlex Figueras ha dit...

Es tracta de la versió original, sense retocs, de l'any 1997. Va ser publicada a l'efímera i alternativa revista aiguafredenca "Vertigen".
La propera entrega ja serà l'última.